Dal Der Koningen
Dal der Koningen informatie
Het Dal der Koningen behoort samen met de Piramiden van Gizeh tot de bekendste en beroemdste archeologische plaatsen van Egypte. Het is een prachtige vallei vlak bij Luxor, omringd door rotswanden en heuvels van de voormalige hoofdstad Thebe. De Arabieren noemde het dal terecht de 'poorten der koningen', want in dit uitgestrekte gebied zijn meer dan 60 koningsgraven terug te vinden. Ongeveer eenderde daarvan behoren toe aan machtige farao's uit de oudheid.
Elk graf heeft een eigen nummer dat staat voor de volgorde waarin hij is ontdekt. Het wereldberoemde graf van Toetanchamon heeft het hoogste nummer. Deze graftombe werd in 1922 ontdekt en is daarmee de meest recente opgraving in het Dal der Koningen. Nummer 1 bevat het graf van Ramses VII en is al in de tijd van de Romeinen aan het licht gebracht.
Het was dus niet zo dat er plotseling een grote vondst werd gedaan van tientallen koningsgraven. Er zaten meestal vele jaren tussen de ontdekking van de verschillende graven. De farao's wilden juist hier begraven worden, omdat deze plaats van grote betekenis voor hen was. De zon ging hier steeds onder in het westen en kwam de volgende dag als 'herboren' weer op in het oosten. Volgens de oude Egyptenaren zouden de koningen op deze manier ook herrijzen uit hun graf. Ondanks het feit dat de graven vroeger werden bewaakt, is de inhoud van de meeste graftombes uit het Dal der Koningen door rovers geplunderd.
Er zijn altijd mensen aan het werk om de graven te renoveren waardoor niet alle tombes te bezichtigen zijn. Wanneer u naar het Dal der Koningen reist, wees dan voorbereid op een droge en hete omgeving. In de zomer is het aan te raden in de (vroege) ochtend het dal te bezoeken. Via de kronkelige paadjes wordt u naar de verschillende graven geleid. Voor een graftombe vindt u vaak een beschrijving en een plattegrond. Veel graven bestrijken een enorm uitgestrekt ondergronds gebied met prachtige gekleurde wandschilderingen. De schilderingen vertellen het verhaal van het leven na de dood waaraan de oude Egyptenaren veel waarde hechtten. De graven bestaan uit smalle donkere gangetjes, trappen en geheimzinnige kamers. Helaas is meestal maar een select deel van de graven te bezichtigen, de rest moet u overlaten aan uw fantasie!
De bouw van het graf
Architecten en arbeiders waren meestal al vanaf het eerste jaar dat de farao aan de macht was bezig met het voorbereiden van het koningsgraf. Een vroege dood was tenslotte nooit uit te sluiten. Het koningsgraf was in de oudheid van onschatbare waarde, omdat op deze plaats de transformatie naar het hiernamaals zou plaatsvinden. Er werd al vroeg een plan opgesteld waarin de architectuur van de graftombe werd bepaald, net als de beschilderingen en bijzondere voorwerpen, zoals beeldjes of het dodenmasker van de farao (de sarcofaag). Direct daarna begon de architect en de ambachtslieden met de uitvoering van de graftombe. De bouw werd altijd zeer goed georganiseerd uitgevoerd.De bekendere graftombes zijn die van Toetanchamon, Eje, Horemheb, Seti I en die van enkele Ramsessanen; Ramses I, Ramses III, Ramses VI en Ramses IX.
Graf van Toetanchamon
De beroemdste en tegelijkertijd jongste farao uit het oude Egypte was Toetanchamon. Hij was nog niet aan het eind van zijn tienerjaren of stierf al een mysterieuze dood. Door zijn plotselinge dood is de grafkamer in korte tijd ingericht. Dit blijkt onder meer uit de onversierde muren. Wanneer u de graftombes van andere farao's bekijkt had Toetanchamon waarschijnlijk een groter complex verdiend. Zeven jaar na zijn geboorte trouwde hij al, en op 9-jarige leeftijd kwam hij aan de macht. Meer dan 3000 waardevolle voorwerpen werden hem meegegeven in z'n graf, zoals gouden beeldjes en gouden ringen. De vondst van het koningsgraf was de enige ontdekte graftombe die nog geheel ongeschonden was. Deze enorme ontdekking is tot nu toe een van de belangrijkste archeologische vondst in Egypte geweest.
Lord Carnarvon, een rijke Britse landeigenaar en Howard Carter, een archeoloog in dienst van Carnarvon, groeven jarenlang in het Dal der Koningen. Het tijdrovende werk leverde niets op en Carnarvon stond op het punt te stoppen toen een arbeider op een stenen trede van een trap stootte. De trap leidde verder tot in een berg. Howard Carter bedekte te vindplaats en waarschuwde direct Lord Carnarvon die op dat moment in Engeland was.
Een aantal weken later werd het puin voor de trap weggehaald en kwam er een stenen deur tevoorschijn. Hierachter bleek een tweede deur te zitten. Het was bijna te mooi om waar te zijn toen ze de naam 'Toetanchamon' op de deur zagen. Door een gat in de tweede deur te maken kregen ze toegang tot het graf. De enorme ontdekking was een feit.Het graf van Toetanchamon komt aan het einde van een trap uit in een rechthoekige voorkamer met een zijvertrek. In deze kamer werden een aantal waardevolle giften gevonden die nu te bewonderen zijn in het Egyptisch Museum in Cairo. De voorkamer leidt naar de grafkamer met in het midden de indrukwekkende sarcofaag van de jonge farao. Via deze ruimte bereikt u de 'schatkamer', waar een enorme hoeveelheid aan voorwerpen werd gevonden. Er zijn ook een aantal muurschilderingen te zien. Een van deze schilderingen is een afbeelding van de koninklijke boot op zijn reis naar de onderwereld. In de sarcofaag van farao Toetanchamon werd zijn mummie aangetroffen bedekt onder drie 'lagen'. De eerste laag bestaat uit een grote houten doodskist evenals de tweede laag. De derde doodskist, die dus in de tweede doodskist lag, is gemaakt van goud en weegt meer dan 100 kilo. Op de hoofdkap op het voorhoofd zien we de koppen van een gier en van een cobra. Aan de 'kin' zit de ceremoniële baard bevestigd. In zijn handen heeft hij de bekende tekens van de koningsmacht vast; de zogeheten heqa-kromstaaf en de nechacha-zweep.
Hieronder vinden we uiteindelijk de mummie van de farao met het onvoorstelbaar mooie dodenmasker van Toetanchamon. Tegenwoordig is dit een van de pronkstukken van het Egyptisch Museum in Caïro. De rood kwartsieten sarcofaag staat nog steeds in het graf in het Dal der Koningen. De hoeken van de sarcofaag zijn versierd met afbeeldingen van beschermgodinnen met gespreide vleugels.
Graf van Ramses I
In 1817 werd in een klein zijdal het graf van Ramses I ontdekt. Deze koning stond aan het begin van een lange reeks machtige 'Ramsessanen'. De regeringsperiode van deze farao was erg kort (tussen 1295 en 1294 voor Christus) en zijn graf is om die reden erg bescheiden, maar indrukwekkend mooi. De wandschilderingen zijn uitzonderlijk gedetailleerd; de decoraties zijn beschilderd met felle kleuren tegen een grauwe achtergrond. Net als in de meeste graftombes worden bepaalde rituelen en belangrijke goden afgebeeld in deze ruimte. Het graf bestaat uit een rechte gang met twee kleine zijvertrekken. Het graf van Ramses I wordt grotendeels in beslag genomen door een granieten sarcofaag.
Graf van Ramses VI
In tegenstelling tot het graf van Ramses I werd het graf van Ramses VI, een veel grotere graftombe, lang van te voren gebouwd en goed voorbereid op de komst van de farao. Het graf werd al voor de regeringsperiode van zijn voorganger, Ramses V, gebouwd. Lang geleden was het al een toeristische attractie, omdat de oude Grieken dachten dat het Memnons graf was. Wanneer u in het Dal der Koningen bent is een bezoek aan de kolossen van Memnon, aan de westelijke oever van Luxor, een bezoek meer dan waard. Het graf van Ramses VI werd relatief laat, in 1888, ontdekt in de vallei.
De versieringen op de wanden zijn heel uitgebreid en sierlijk. De tekeningen gaan over der oorsprong van de hemel, aarde, zon, het licht en het leven. Het graf bestaat uit drie gangen met beschilderingen uit, onder andere, het mysterieuze 'Boek der Poorten'. Nadat u vervolgens in de pijlerzaal bent gekomen die steunen op vier pilaren, loopt u verder door een vierde en vijfde gang en komt u uit in de voorkamer met daarachter de uiteindelijke grafkamer.
Hier werd de opengebroken sarcofaag van Ramses VI gevonden. Vergeet op deze plaats vooral niet om naar boven te kijken, want het plafond is prachtig versierd. De godin Noet wordt hier afgebeeld. Ze boog zich over de aarde en slikte 's avonds de zon in om deze vervolgens bij zonsopgang geboren te laten worden, zo geloofden de oude Egyptenaren.
Graf van Toetmosis III
Toetmosis III was een van de machtigste farao's uit het oude Egypte. Hij was erg succesvol op strategisch, politiek en religieus gebied. Onder zijn regentschap groeide het Dal der Koningen uit tot een kolossale necropool voor koningsgraven. De tombe werd in 1898 ontdekt door de directeur van de oudheidkundige dienst, Victor Loret. Het graf bevindt zich in een afgelegen ravijn in het dal. De ingang van de graftombe bevindt zich op een hoogte van 30 meter boven de grond en kunt u bereiken door via een ladder omhoog te klimmen.
Het graf was vroeger door zijn ligging bijna onbereikbaar, maar heeft toch bezoek gehad van rovers. Toen Loret het graf ontdekte was het, op een paar delen van de begrafenisuitrusting na, beroofd van zijn waardevolle schatten. U daalt via een dubbele rij trappen af naar de twee gangen en komt dan uit bij de rituele schacht. Loopt u de hoek om dan komt u in de indrukwekkende voorkamer die steunt op twee pilaren.
In deze hal zijn meer dan 700 godheden afgebeeld. Wanneer u via een steile trap nog verder afdaalt komt u in de grafkamer. Deze 'sarcofaagkamer' is bijzonder vanwege z'n uitzonderlijke ronde vorm en bevat naast de prachtige rood kwartsieten sarcofaag van Toetmosis een aantal zijvertrekken.
Graf van Seti I
Dit graf is waarschijnlijk het mooiste graf van het dal, maar helaas al jarenlang gesloten. De tombe heeft schade opgelopen door het transpiratievocht van de vele bezoekers. Het is onduidelijk wanneer en of het graf nog open gaat voor de nieuwsgierige toeristen (en terecht nieuwsgierig!). De vondst van het 120 meter lange graf is gedaan door de Paduaan Belzoni. Opmerkelijk is dat het graf van Seti I enkele dagen na het graf van Ramses I werd gevonden. Seti I was de vader van farao Ramses II.
Het is een hele complexe en uitgebreide graftombe. Na een lange afdaling bevind zich na verschillende zalen met beschilderde pilaren, zijvertrekken, trappen en een voorkamer, (allemaal uitgebreid versierd met kleurrijke reliëfs) de uiteindelijke grafkamer. De sarcofaag van Seti I bevind zich in het Sir John Soane Museum in Londen. De mummie van de farao kunt u in het Egyptisch Museum in Caïro bewonderen. Hopelijk kunt u in de toekomst deze geheimzinnige tombe met eigen ogen gaan bekijken.
De koningsgraven geordend
Hier een lijst met de meeste graven die in het Dal der Koningen liggen. De nummers van de graven geven de volgorde aan waarin ze door de eeuwen heen zijn gevonden. Aan sommige graven wordt nog gewerkt en van een enkele is niet zeker van wie het koningsgraf geweest moet zijn.
1 - Ramses VII
2 - Ramses IV
4 - Ramses XII
6 - Rames IX
7 - Ramses II
8 - Merneptah
9 - Ramses VI
10 - Amenmeses
11 - Ramses III
14 - Tawsert
15 - Seti II
16 - Ramses I
17 - Seti I
18 - Ramses X
19 - Monthuhirkhopshef
20 - Hatshepsut
22 - Amenophis III
23 - Ay
34 - Tuthmosis III
35 - Amenophis II
36 - Maherpa
38 - Tuthmosis IV
43 - Tuthmosis IV
46 - Yuya en Thuya
47 - Siptah
57 - Horemheb
62 - Toetanchamon